Baklažaani ikra
Baklažaani ikra ehk lihtsalt baklažaani-tomatisalat, lihtne ja maitsev juba klassikaks saanud hoidis. Seda võib süüa külmalt salatina liha kõrvale või saiakattena, või kasutada ka panni- või pajaroas - natuke liha ja riisi või mingit makaronitoodet juurde ning toit saabki kiiresti ja vaevatult valmis.
Ainete kogused annan osaliselt tükikaupa, sest kes ikka seda porgandit-sibulat täpselt kaaluda viitsib. Samuti võib maitseaineid vastavalt oma maitsele reguleerida ning üldse oleneb maitsestamine ju ainete algsest maitsest. Mina teen baklažaani ikra pigem mahedama maitsega, sest kasutan seda talvel toitude sisse, kus maitset saab uuesti timmida.
Kokku sain nende koguste järgi salatit seitse purki.
1,5 kg baklažaane
2 kg tomateid
2 pigem suuremat porgandit
2 punast paprikat
2 suuremat sibulat
1-2 tšillipiprakauna, soovi korral
4 küüslauguküünt (mina panin terve väikese pea)
150 g (päevalille)õli
1 sl jämedat (mere)soola
3 sl suhkrut
0,5 sl 30% äädikat, soovi korral (mina jätsin ära)
punt värsket rohelist (peterselli, tilli leesputke jne)
1. Puhasta kõik ained ja koori tomatid. Lõika noaga tomatitele rist, kuumuta neid paar minutit vees, kuni koor hakkab lahti lööma ja tõsta jahtuma, siis koori.
2. Viiluta sibulad ja paprikad, tükelda baklažaanid väikesteks kuubikuteks või viiluta, riivi jämedalt porgandid, haki küüslauguküüned ja tšillipiprakaunad peeneks. Tükelda tomatid.
3. Aja sügavas potis õli kuumaks, keera poti all tuli väiksemaks ja kuumuta õlis sibulaid ja küüslauku segades, kuni sibul hakkab värvi muutma. Siis lisa baklažaan ja kuumuta kergelt läbi, edasi porgand ja paprika ning jälle kuumuta kergelt. Lisa ka sool ja suhkur, mis tõmbavad ainetest mahlad välja. Lõpuks sega juurde tükeldatud tomatid, tšilli ja äädikas, kui kasutad, ning hakitud maitseroheline. Lase segul vähemalt 20 minutit vaikselt podiseda, siis kontrolli maitset, vajadusel lisa soola ja/või suhkrut. Tõsta salat kuumalt purkidesse ja kaaneta.
NB Tšillipiprakauna asemel võib kasutada tšillihelbeid või jätta tšilli ära ja asendada see jahvatatud musta pipraga.
Maitserohelisena kasutasin leesputke,
pisikesed tšillipiprad tulid oma peenralt
ning tomatid, mis on ka oma kasvuhoonest,
on juba kuumast veest läbi käinud.
sest siis tuleb mõnusalt paks salat.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar