reede, 24. detsember 2021

Jõulutort Kreeka pähklite ja jõhvikatoormoosiga




Minu jaoks on viimastel aastatel olnud jõulutordiks valdavalt mingi variant jõhvikatordist. Sedakorda küpsetasin biskviidi Kreeka pähklitega. Jõhvikatoormoosi tegin jõhvikatest, mis peavad mul ikka purgis vees olemas olema. Jõhvikamoosi asemel võib muidugi kasutada muud endale meelepärast hapukat moosi ja ka pähklid võivad ju olla näiteks sarapuupähklid. Aga igati tore talvine ja jõulune tort!

Biskviit:

4 suurt muna
2 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 sl kartulitärklist
1 tl kuhjaga piparkoogivürtsi
0,5 tl küpsetuspulbrit
75-80 g Kreeka pähkleid, peeneks hakitult

Täidis:

jõhvikatoormoos (jõhvikad ja suhkur)

Kreem:

200 g maitsestamata toorjuustu
400 ml vahukoort
1 tl vanillisuhkrut
4 sl või rohkem suhkrut - reguleeri oma maitsejärgi

1. Biskviidi tegemiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel kuivained peale pähklite, sõelu munavahu hulka ja sega tainas ettevaatlikult ühtlaseks. Seda on hea teha suurema vispliga, siis ei jää jahu tükki. Lõpuks sega tainasse pähklid. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga vormi. Mina küpsetasin biskviiti oma gaasiahjus 200 kraadi juures 25 minutit. Kui biskviit on küps ja pealt kuldse jumega, võta see ahjust välja ja lase jahtuda.
2. Toormoosiks purusta saumikseriga värsked jõhvikad suhkruga. Suhkru kogus vali oma maitse järgi. Alusta vähemast, sest alati saab juurde panna.
3. Kreemi jaoks vahusta kausis mikseriga toorjuust ja suhkrud ja sorts vahukoort, siis lisa edasi vahustades tasapisi ülejäänud koor ning vahusta kreem kõvaks vahuks.
4. Lõika jahtunud biskviit pooleks ehk kaheks kihiks. Määri aluskihile korralik kiht moosi, siis lisa sellele kiht kreemi ( natuke alla poole kreemist). Tõsta teine kiht biskviiti peale ja korda tegevust. Jäta kreemi ka tordi külgede katmiseks. Kaunista tort värskete jõhvikate, nonparellide või muu endale meelepärasega.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar