teisipäev, 16. märts 2021

 Veisepuljong


Sageli läheb meelest selline mõnus ja kosutav toit nagu puljong. Praegu, mil paljud veedavad aega enamasti kodus, on hea lihtsat, kuid siiski aeganõudvat puljongit keeta. Tore on see oma mitmekülgsuse poolest, sest seda võib juua niisama piruka või pannkoogi juurde, või ka valmistada sellest suppi või ühepajatoitu. Säilitada saab puljongit pikemalt sügavkülmas, kui seal juhtub ruumi olema.

Valmistuskäik on iseenesest lihtne.
1. Pese lihaga veisekondid külma veega, pane kondid suurde potti ja nii palju külma vett peale, et kondid oleksid kaetud. Jäta natuke ruumi ka hiljem lisatavate köögiviljade jaoks. Lase veel keskmisel kuumusel aeglaselt keema tõusta ja siis vähenda kuumust.
2. Kui vedeliku pinnale hakkab keematõusmise käigus vahtu kogunema, korja see vahukulbi või -lusikaga ära. Kui vahtu enam peaaegu ei tule, lisa köögiviljad ja maitseained: sibul, porgand, vars- või juurseller, pastinaak, loorber, must terapipar, vürts, soovi korral, ning sool.
3. Jäta puljong hästi väikesel kuumusele vähemalt neljaks tunniks keema (ei tohi keeda mulinal) ja alguses võib uuesti pinnale tekkiva vahu ära korjata.
4. Kui puljong on valmis, tõsta kondid välja ja kurna puljong läbi peene sõela või marli teise potti. Kontidelt eraldunud liha saab kasutada teistes toitudes.

Puljongi keetsin umbes viieliitrises potis ja konte oli umbes poole poti jagu. Pikema keemise käigus oli potil kaas irvakil peal.

Vesi hakkab juba vaikselt keema tõusma
ja vaht kogunema.

Sedakorda läksid puljongisse kaks sibulat, neli küüslauguküünt, väike juurseller,
kaks porgandit, kaks loorberilehte, mõni kuivatatud tillivars,
kümmekond tera pipart ja triiki supilusikatäis jämedat soola.

Keemise käigus muutub puljong järjest selgemaks.
Uuesti koguneva õrna vahukirme koorisin samuti pealt.

Ja kosutav puljong ongi valmis.
Pisuke rasvapärlendus on ka, kuid ega natuke rasva liiga tee ega maitset riku.
Soovi korral saab aga rasva pärast puljongi jahtumist pealt ära korjata.

NB Tugevama maitsega puljongi jaoks võib konte enne keetmist ahjus küpsetusplaadil pool tunnikest küpsetada, aga mina pole seda teinud, sest minu meelest tuleb puljong niigi hea maitsega, ja muidugi laisk olen ma ka😏




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar