pühapäev, 17. mai 2020

Tosca kook rabarberiga



Rabarberihooaeg on käes ja pole hõrgumat kui noorest rabarberist tehtud kook. Siin on minu variant juba klassikaks kujunenud rabarberiga Tosca koogist. Kui panna rabarberid kihina ja mitte taina sisse segada, jääb kook väga mõnusalt mahlane. Vormi läbimõõt võiks olla 22-24 cm.

Põhi:

2 muna
1,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut (või 0,5 tl vanillikaunapastat)
2 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl piima
100 g võid
300 g rabarberit

Kate:

110 g võid
1,5 dl suhkrut
1 sl jahu
1 dl vahukoort
150 g mandlilaaste
0,5 tl jahvatatud kaneeli

1. Pane küpsetusahi vastavalt oma ahju tüübile 180/200 (pöördõhk/gaas) kraadi peale sooja.
2. Sulata või ja jäta jahtuma. Tükelda rabarber.
3. Mikserda kausis munad ja suhkur heledaks vahuks. Sega munavahule juurde, vanillisuhkur, piim ja sulavõi ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja puista tainale ühtlane kiht tükeldatud rabarbereid. Küpseta põhja 15-20 minutit.
4. Põhja küpsemise ajal valmista mandlikate. Selleks sulata väikeses potis või. Seejärel lisa vahukoor ja jahuga segatud suhkur ning kuumuta segu aeg-ajalt segades, kuni see pakseneb. Sega juurde mandlilaastud ja kaneel ning keera kuumus kinni.
5. Võta koogipõhi ahjust välja, kata see ühtlaselt mandlikattega ja küpseta kooki veel 20 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks.

NB Lahtikäiva vormi puhul võiks sellele ahju igaks juhuks fooliumi alla panna, sest kate võib ääre vahelt välja immitseda.
Kui kook pole veel 20 minuti möödudes pealt pruun, tõsta paariks minutiks kuumust.
Kui kasutada isekerkivat jahu, ei pea küpsetuspulbrit panema.

Vaieldamatu lemmik neile, kes armastavad magushaput.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar