laupäev, 6. jaanuar 2024

Aeglaselt küpsetatud lambaribid mee ja veiniga




Jõulude eel käisin turul ja vaatasin muu hulgas ka lihakraami üle. Ühel müüjatädil olid soodsalt pakkuda lambaribid - kurtis, et kõik tahavad kintse ja ribid ei lähe. Loomulikult ostsin. Nüüd võtsin sügavkülmast välja, kolasin natuke netis ja otsisin ideid ning valmis sai imehõrk roog. Põhiidee on pärit allrecipies lehelt, kuid küpsetamiseks valisin aeglase viisi. Liha kogust muutsin, aga kõik ülejäänu jäi samaks. Arvestades maitset, sobis väiksem lihakogus hästi. Samuti võib seda marinaadi kasutada üldse lambaliha puhul.

1 kg lambaribi
2 sibulat, jämedalt hakitult
4 küüslauguküünt, hakitult või pressitult
1 tass ehk 240 ml kuiva valget veini
60 ml sojakastet
60 ml sidrunimahla
1 sl mett
1 sl oliivi- või päevalilleõli
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl soola
1 tl jahvatatud musta pipart

1. Pane ahi 160 kraadi peale sooja.
2. Laota ribid (fooliumiga kaetud) ahjupannile. Puista lihale hakitud sibul ja küüslauk.
3. Sega anumas ülejäänud ained ja kalla marinaad ribidele.
4. Võta pannisuurune tükk küpsetuspaberit, kortsuta kokku, silu lahti ja kata sellega ribid ning seejärel kata pann tihedalt fooliumiga. Küpseta ribsid 160 kraadi juures kolm tundi. Kui soovid, võid kümmeminutit enne lõppu küpsetuspaberi ja fooliumi pannilt eemaldada ning liha 230 kraadil või grilli all pruunimaks lasta.

NB Küpsetuspaber ei lase vedelikul hoogsalt aurustuda ja liha jääb mõnusalt mahlane. Paber vajuta lihatükkidele peale, foolium keera aga ümber panni äärte ja pressi korralikult kinni. 

Lambaribid serveerisin ürdiste praekartulitega. Lihale kraapisin
pannipõhjalt peale imemaitsvad karamelliseerunud sibulad.
Juurde pakkusin külma kastme:
jogurt, majonees, sojakaste, sinep ning natuke maitseaineid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar