esmaspäev, 8. jaanuar 2024

Kaalika-kruubisupp




Heal lapsel mitu nime: külasupp, talupojasupp, aga mina mäletan lapsepõlvest seda ikka kaalika-kruubisupi nime all. Juba pikka aega kummitas mind, et peaks seda suppi tegema ja lõpuks saigi teoks. Uurisin, kuidas seda ka tänapäeval tehakse, samuti kiikasin vanasse kokaraamatusse ning valmis sai selline variant, mis igatahes tuletas mulle küll lapsepõlve meelde. Suitsuliha asendasin suitsupõsega, sest see lihtsalt oli olemas, kuid samas hea lihtne teha. Tunnikene supi valmistamiseks kulub, aga väiksem pere saab kindlasti kaks päeva süüa.
Sedakorda on pool vedelikust pelmeenikeeduvesi, mis on peaaegu nagu puljong. Ei raatsi seda kunagi ära visata ja kasutan seda mõne supi või ühepajatoidu tegemiseks.
Ainete kogused jällegi juhindumiseks ja vastavalt sellele tuleks reguleerida ka vedeliku kogust.


3 l vett
1 dl odrakruupe
1 keskmine kaalikas (300-400 g), kuubikuteks tükeldatult
250 g suitsupõske, tükeldatult
1 suur sibul, jämedalt hakitult
2 keskmist porgandit, jämedalt riivitult
2 väiksemat kartulit, kuubikuteks tükeldatult
2-3 hapukurki, hakitult
5-6 tera musta pipart
4-5 tera vürtsi
2 väikest loorberilehte
soola maitse järgi
õli praadimiseks
värsket peterselli, hakitult serveerimiseks

1. Pane odrakruubid külma veega likku ja valmista ained ette. Kartulid ja hapukurgid võid jätta kõige viimaseks, sest kruupide ja kaalika keetmine võtab natuke aega. Vaata, et oleks ka kuum vesi võtta - nii läheb kiiremini.
2. Kuumuta poti põhjas õli ja keera kuumus väiksemaks. Lisa potti suitsupõse tükid ja kuumuta kergelt läbi. Lisa sibul ja porgand ning kuumuta neid aeg-ajalt segades mõni minut. Samal ajal sega kruubid vees läbi ja kalla neilt vesi pealt ära.
3. Lisa potti kruubid ja pool kuumast veest ning natuke soola. Lase kruupidel minutit viis keeda, siis lisa kaalikakuubikud, pipar, vürts ja loorber ning ülejäänud vesi.
4. Kui kruubid ja kaalikas on peaaegu pehmed, lisa kartul. Ja kui kartul on pehmeks keenud, lisa hapukurk ning maitsesta supp lõplikult. Ära kiirusta varem soolaga, sest suitsupõsk ja hapukurk annavad supile soolasust.
Serveeri supp värske peterselli ja hapukoorega.

NB Suitsupõse asemel võib kasutada suitsukonte. Sel juhul kuumuta poti põhjas kõigepealt sibul ja porgand, siis lisa kondid ja pool veest ning keeda konte mõni minut. Edasi kõik nagu ikka, aga soovi korral võib kondid vahepeal supist välja õngitseda, lihast puhastada ja liha supile lisada.
Ning veel: suppide ja puljongi keetmisel kasutan ka kuivatatud peterselli- ja tillivarsi. Neid varsi jääb alatasa järele. Lihtsalt lasen neil kuivada ja siis on hea neid hiljem kasutada.

Serveerides leent jagus ...

... kuid teisel söögikorral tuleb ilmselt vett lisada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar