reede, 26. jaanuar 2024

Kaalika-kartuli-õunavorm




Ei olnud minagi nooremana suur kaalikasõber, kuid praegu on nii mõnigi varem vähem maitsenud aine minu menüüsse tulnud. Tänapäeval on kaalikas justkui teise maitsega, aga räägitakse, et nõukaajal olevat toidupoodides müüdud söödakaalikat ... miski pole võimatu. Igatahes mulle maitses see vorm väga, kuid on ikka neid, kes pole kaalikaga sõbraks saanud ja ehk ei vaimustu sellest roast niivõrd. Siiski soovitan järele proovida. Aga kui kaalikas tõesti ei maitse, siis jäta see ära, suurenda kartuli ja õuna kogust ning saadki lihtsalt kartuli-õunavormi.
Retsepti tuletasin ise ja sellest kogusest jätkub kolmele kuni neljale inimesele. Crème fraiche'i olen varem asendanud hapukoore ja vahukoore seguga, kuid seekord valmistasin selle ise. Õpetus retsepti lõpus.


300 g puhastatud kaalikat (vast üks keskmise suurusega kaalikas)
3 keskmise suurusega kartulit
3 õuna
1 suur sibul
200 g suitsupeekonit
150 g riivjuustu
200 g crème fraiche'i (võib asendada hapukoore ja vahukoore seguga)
1 tl kuivatatud punet
1 tl kuivatatud tüümiani
soola
musta pipart
õli praadimiseks

1. Puhasta kaalikas ja kartulid, lõika kuubikuteks (u 1,5 cm) ning keeda soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Selleks kulub 10-15 minutit. Siis kurna vesi ära.
2. Puhasta ja haki jämedamalt sibul. Tükelda ka suitsupeekon. Kuumuta pannil supilusikatäis õli, alanda kuumust ja prae peekon kergelt läbi. Lisa sibul ja prae seda, kuni see muutub klaasjaks.
3. Puhasta õunad ja haki kuubikuteks ning sega keedetud kaalika ja kartuli hulka. Vajadusel riivi juust.
4. Tõsta pool köögiviljasegust vormi põhja ning maitsesta pisukese soola, jahvatatud musta pipra ja ürtidega. Jaota köögiviljadele pool sibula-peekonisegust, pool crème fraiche'ist ja puista peale pool riivjuustust. Korda ülejäänud ainetega tegevust. Küpseta vormi 200 kraadi juures 30-35 minutit.

NB Crème fraiche'i on lihtne ise valmistada. Sega purgis 400 ml vahukoort ja 2-3 sl mahedat jogurtit (nt Pajumäe jogurtit). Kata purk marli, riide või kohvifiltriga, et segu saaks hapnemisel õhku, ning jäta 12 tunniks toasooja hapnema. Alguses jääb crème fraiche venivalt paks, kuid külmkapis hapneb see edasi ja muutub nii paksuks, et seda võib suisa saiale-leivale määrida.

Kui crème fraiche on paks,
siis tõsta see köögiviljadele törtsude kaupa ja
määri ettevaatlikult laiemale. Küpsemisel sulab see kenasti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar