kolmapäev, 24. mai 2023

Rabarberi-mandlikook




Rabarberihooaeg on täies hoos. See järjekordne rabarberikook on mul vaieldamatult kujunenud klassikaks ja mäletamist mööda on retsept pärit möödunud sajandi 90ndatest ajakirjast "Kodukiri". Nimeks oli sel rabarberi-mandlipirukas, kuid minu meelest on ikka kook kohasem. Ei mäletagi, et see magushapu hõrgutis poleks kellelegi maitsenud, ja kevadisel pidulaual on see alati oodatud.
Koogi küpsetasin 26 cm läbimõõduga vormis ja enne lahti lõikamist tahab kook korralikult jahtuda, seepärast võib selle valmis küpsetada ka juba eelmisel päeval.


Põhi:

100 g võid
1 dl kiirkaerahelbeid
2 dl nisujahu
0,25 tl soola
0,5 dl suhkrut

Täidis:

300 g rabarberit
2 hapukat õuna

Kate:

100 g võid
1,5 dl suhkrut
4 tl jahu
3 dl vahukoort (35 %)
200 g mandlilaaste


1. Pane küpsetusahi 220 kraadi peale sooja.
2. Põhja jaoks sulata või ja sega ülejäänud ainetega. Mina teen seda suure kahvliga, nii et tekib purutainas. Seejärel kalla purutainas küpsetuspaberiga kaetud vormi ja vajuta ühtlaselt selle põhjale. Küpseta põhja 10 minutit.
3. Puhasta ja rabarber ja õunad ning haki väikesteks tükkideks.
4. Katte jaoks sulata potis või koos suhkruga. Sega külm koor jahuga ja lisa sulanud või-suhkrusegule. Kuumuta kaste seda segades keemiseni, seejärel alanda kuumust ja kuumuta kastet kuni selle paksenemiseni. Keera kuumus kinni ja sega juurde mandlilaastud.
5. Puista rabarberi- ja õunatükid eelküpsetatud koogipõhjale ning tõsta mandlikate lusikaga ühtlaselt koogile. Alanda küpsetusahju kuumus 200le kraadile ja küpseta kooki 25 minutit, kuni see omandab pealt kuldselt pruunika jume.
Lase koogil enne lahti lõikamist täielikult jahtuda.

NB Eelistan küpsetamisel vormi, mis ei käi lahti. Lahtikäiva küpsetusvormi puhul võiks vooderdada vormi väljastpoolt fooliumiga.
Noore rabarberi puhul pole ehk õun vajalikki, kuid juba hapuma rabarberi puhul aitab käredust meeldivalt leevendada.


Pildil oleva koogi põhjas kasutasin
kaerahelveste puudumisel kaerajahu - toimis hästi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar