laupäev, 8. aprill 2023

Pashakook




Juhtus nii, et külaskäik sattus pühade ajale ja nii otsustasin kaasa teha temaatilise koogi. Ning kuna kook tuli väga maitsev, siis otsustasin retsepti kirja panna, et teinekord teaks uuesti teha. Kattesse minevaid aineid saab oma maitse järgi varieerida ja koguseid muuta.
Koogi tegin 22 cm läbimõõduga vormis.

Põhi:

160 g Digestive'i küpsiseid
70 g võid, sulatatult

Kate:

150 g kohupiimapastat
150 g maitsestamata toorjuustu
400 ml vahukoort (35% rõõsk koor)
1 tl vanilli suhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat
4 sl suhkrut
0,5 apelsini mahl ja koor, riivitult
peotäis mandleid, peeneks hakitult
peotäis heledaid rosinaid
3-4 kuivatatud aprikoosi, peeneks hakitult
1 sl apelsinisukaadi
1 sl, kuhjaga, želatiinipulbrit ja vett

1. Pane želatiinipulber tassi ja lisa nii palju jahedat vett, et pulber oleks korralikult kaetud, ning jäta paisuma.
2. Purusta küpsised peeneks puruks (nt köögikombainis) ja sega juurde sulatatud või. Kata vormi põhi küpsetuspaberiga, vajuta võiga segatud küpsisepuru ühtlaselt vormi põhjale ja pane külma.
3. Sega kausis kohupiimapasta, toorjuust ja suhkrud. Siis lisa vahukoor ja vahusta segu kõvaks vahuks. Siis sega juurde kõik ülejäänud ained, peale želatiini.
4. Võta koogi põhi külmast. Pane tass paisunud želatiiniga n-ö kuumaveevanni (pott ja natuke kuuma vett) ja kuumuta želatiini segades, kuni see on ühtlaselt sulanud. Kalla želatiin peene joana vahukooresegu segades selle hulka. Seejärel kalla vahukooresegu koogi põhjale ja silu pealt ühtlaseks. Kaunista kook oma äranägemise järgi. Mina kaunistasin koogi pekaanipralineega.
5. Pane kook 4-5 tunniks külma tarduma. Kui nii palju aega pole ja sügavkülmas on ruumi, võid koogi tunnikeseks sinna panna.

NB Kuna koogi kattes on päris palju hapet (apelsinimahl), siis jääb kate päris mõnusalt kreemja konsistentsiga. Sellepärast võib želatiinipulbrit panna pigem tsipa rohkem kui vähem. Või valmista kook juba eelmisel õhtul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar