esmaspäev, 20. märts 2023

Vürtsikad veisepõsed mustade ploomidega




Pikalt hautatud veise põseliha on mõnusa tekstuuriga ja meenutab pisut süldiliha. Vürtsikas ja maitsekas kaste annab lihale sära juurde. Korduvalt tehtud ja kiidetud roog, mille retsept pärit kusagilt neti avarusest, kuid algne variant on mul praeguseks kadunud. Lihtne teha, ainult aega on vaja, aga toidu haudumise ajal jõuab palju päevatoimetusi ära teha. Tore veel jahedate ilmadega seda soojendavat liharooga nautida.

800 g kuni 1 kg veisepõski (2 suurt)

1 sl suitsutatud paprikat
1 sl jahvatatud vürtsköömnet
1 sl jahvatatud ingverit
0,3 sl jahvatatud kardemoni
0,3 sl tšillihelbeid
jahvatatud musta pipart, maitse järgi

2 sibulat
3-4 küüslauguküünt
150 g kuivatatud musti ploome
70 g konserv kontsentreeritud tomatipastat (paar supilusikatäit)
1 dl punast veini (eelistatult Marsalat või portveini)
0,75-1 l veisepuljongit (võib vesi + 2-3 sl veisefondi)
soola, vajadusel
õli praadimiseks

1. Pane praeahi 160 kraadi peale sooja.
2. Puhasta veisepõsed kelmest ja lõika suurteks tükkideks.
3. Mõõda kausikesse kõik maitseained. Puhasta sibulad ja viiluta jämedalt. Puhasta küüslauguküüned ja haki jämedalt.
4. Kuumuta küpsetuspotis õli (mina kasutan malmpotti) ja pruunista selles põsetükid. Alanda natuke kuumust. Lisa maitsainesegu ja sega lihaga korralikult läbi. Siis lisa sibul ja küüslauk ning sega jälle lihaga korralikult läbi.
5. Lisa vein ja lase sel hetk keeda - pole vaja alla keeta, sest liha läheb pikalt hauduma. Lõpuks lisa tomatipasta ja puljong. Vedelikku peab olema nii palju, et liha oleks parasjagu kaetud. Lase kastmel keema tõusta, kontrolli maitset, kata ahjunõu kaanega. Hauta põsetükke küpsetusahjus 160 kraadi juures 3-4 tundi, kuni liha on pehme. Poole haudumise peal kontrolli kindlasti, kas on vaja vett juurde lisada.
Serveeri põseliha kuskussi või näiteks kartulipudruga. Kaunista roog hakitud peterselli või rohelise sibulaga.

Selleks, et vedelik ei aurustuks kergelt,
katsin ahjupoti topelt, kõigepealt fooliumi ja siis kaanega.
Vahepeal lisasin potti natuke vett.
Kolme ja poole tunniga sai liha muredalt pehmeks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar