pühapäev, 9. oktoober 2022

Suitsulõhepitsad





Mulle pitsad maitsevad, aga ainult õhukesel põhjal. Tore soe võileib, mis valmib suhteliselt kiirelt, ja kui seda peaks juhtuma üle jääma, siis saab selle sügavkülma panna, et teinekord oleks toit kiiresti olemas.
Sedakorda pakun välja kaks varianti kuumsuitsulõhega, ühe n-ö valge pitsa ja ühe tavalise tomatikastmega. Pitsatainas tegin väikese korrektuuri. Olles praeguseks üsna palju pärmitainaga tegelnud, eelistan pea alati sellist levinud jahu ja vedeliku suhet, mille puhul on vedelikku 60% (nt 1 kg jahu, 600 ml vett). Nii tuleb tainas mõnusalt elastne ja hästi töödeldav - olen selle lihtsalt kätega õhukeseks vajutanud-venitanud.
Pestot ja tomatikastet panin põhjale, nii et see oli korralikult kaetud, ja pitsad küpsetasin gaasiahjus 230 kraadi juures 20 minutit.

Põhi:

225 g jahu
6 g pärmi (u 2 tl)
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut
135 ml leiget vett
1 sl õli

Sega kausis kõik ained omavahel tainaks ja sõtku tainast, kuni see lööb käe küljest lahti ning muutub kenasti elastseks. Selleks ei kulu rohkem kui viis minutit. Vormi tainas palliks, määri kergelt õliga, pane kaussi ja kata kauss toidukile või köögirätikuga. Lase tainal soojas kohas tund kuni poolteist kerkida, kuni selle maht kahekordistub.
Mina olen vajutanud ja venitanud taina õhukeseks jahuga üle puistatud küpsetuspaberil. Paras suurus oleks umbes 25 x 30 cm.

Suitsulõhepitsa pestoga




Kate:

rohelist pestot
150 g ricotta kohupiima
150 g kuumsuitsulõhet, tükkideks rebitult
1 väike punane sibul, viilutatult
1 väike punane paprika, viilutatult
100-150 g kõva juustu, riivitult (võib olla täiesti tavaline)

Määri pesto pitsapõhjale. Puista sellele pool riivjuustust, siis jaota ühtlaselt peale ricotta, suitsulõhetükid, sibula- ja paprikaviilud ning lõpuks puista kõik ülejäänud riivjuustuga üle.
Küpseta pitsat 230 kraadi juures umbes 20 minutit.




Suitsulõhepitsa tomatikastmega




Kate:

tomatikastet, endale meelepärast
150 g kuumsuitsulõhet, tükkideks rebitult
1 punane sibul, viilutatult
1 väike punane paprika, viilutatult
1 sl kappareid
100-150 g kõva juustu, riivitult (võib olla täiesti tavaline)

Määri tomatikaste pitsapõhjale. Puista sellele pool riivjuustust, jaota ühtlaselt peale suitsulõhetükid, viilutatud sibul ja paprika ning kapparid. Lõpuks puista kõik ülejäänud riivjuustuga üle.
Küpseta pitsat 230 kraadi juures umbes 20 minutit.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar