Kolmapäev, 12. oktoober 2022

Ploomikrõbedik




Praegu olen veel ploomi lainel, sest mõned hilised ploomid potsatavad ikka veel puu otsast maha ja ootavad söömist. Vahelduseks kookidele otsustasin seekord krõbediku kasuks. Ausalt öeldes millegipärast varem polegi ploomidest krõbedikku teinud, seega otsisin natuke internetist ja kohandasin oma soovide kohase retsepti. Pean tunnistama, et magustoit tuli imemaitsev. Ilmselt oleneb see ka suures osas ploomidest - need olid magusad ja üliküpsed.
Magustoidu küpsetasin 20 cm läbimõõduga vormis ja sellest kogusest jagub neljale, väiksemate portsude korral kuni kuuele sööjale. Serveerida võib krõbediku vanillijäätise või vanillikastmega.

500 g ploome
50 g pruuni suhkrut
1 sl maisi- või kartulitärklist

Kate:

50 g jahvatatud mandleid
50 g kaerajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
60 g võid
35 g pruuni suhkrut
0,5 tl kaneeli
0,25 tl soola
0,5 tl vanilliekstrakti või vanillikaunapastat

1. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.
2. Puhasta ploomid kividest ja lõika neljaks. Sega ploomid korralikult suhkru ja tärklisega ning kalla vormi põhjale.
3. Katte jaoks sega kausis omavahel jahvatatud mandlid (jahvatasin koorega mandlid köögikombainis), kaerajahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Lisa külm väikesteks kuubikuteks lõigatud või. Mudi või ja jahusegu sõrmedega purutaignaks. Lisa tainale kaneel ja vanilliekstrakt või vanillikaunapasta, sega veel kord läbi ja pudista tainas ploomidele.
4. Küpseta krõbedikku 180 kraadi juures 30-35 minutit. Siis lase natuke jahtuda ja serveeri jäätise või vanillikastmega.

NB Kui ploomid on hapukamad, suurenda natuke suhkru kogust.
Ilmselt võib jahvatatud mandlid asendada ka mandlijahuga, kuid arvan, et jahvatatult tuleb tekstuur mõnusam.

Krõbediku ahjust välja tulles tundus, et kate oli vajunud väga õhukeseks,
kuid see oli õnneks petlik. Kate oli parajalt paks ja krõbe.

Tänu tärklisele olid ploomid mõnusalt moosised.
Kasutasin maisitärklist.

Krõbediku serveerisin omatehtud vanillijäätisega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar