laupäev, 20. august 2022

Tomatihoidis suvikõrvitsa ja baklažaaniga




Augustikuu keskpaiga üks märksõnu on vaieldamatult tomat. Praegu saab tomateid pea iga päev kasvuhoonest korjata. Ära süüa neid ei jõua, aga purki jõuavad nad küll. Ning sedakorda, vaadanud sahvris ja keldris ringi, mida tomatile lisada, keetsin kokku sellise letšolaadse möksi, mida talvel hea salatina külmalt süüa või pannil soojaks teha ja lisada juurde riisi või pastat ja mingit lihaollust.
Ainete kogused on antud puhastamata kujul ja gramm siia või sinna ei ole oluline. Maitsestamisel alusta väiksematest kogustest, sest lõplik maitsestamine oleneb suuresti tooraine maitsest.

1,7 kg tomateid
400 g sibulat
200 g porgandit
400 g suvikõrvitsat
400 g baklažaani
1,5 sl jämedat soola
3 sl suhkrut
1 tl jahvatatud musta pipart
1,5-2 dl õli (nt päevalille- või oliiviõli)

1. Koori tomatid. Selleks lõika naha sisse rist ja kuumuta tomateid vees, kuni koor hakkab lahti lööma (nii umbes paar minutit). Tõsta tomatid jahtuma ja koori ning tükelda jämedalt.
2. Puhasta ja viiluta sibulad ning riivi jämedalt porgandid. Baklažaan ja suvikõrvits viiluta väikesteks tükkideks.
3. Aja poti põhjas õli kuumaks ja kuumuta keskmisel kuumusel selles mõni minut sibulat. Lisa porgand ja kuumuta jälle kergelt läbi. Nüüd lisa suvikõrvits ja baklažaan ning supilusikatäis soola. Sega ja kuumuta jälle ained läbi. (Sool aitab ainetest mahlad välja imeda.)
4. Lõpuks lisa tomat, 2 sl suhkrut ja must pipar ning kuumuta segu vähemalt 20 minutit tasasel kuumusel, nii et see podiseb vaikselt; aeg-ajalt sega ka.
5. Timmi maitse enda jaoks parajaks, tõsta segu kuumalt purkidesse ja sulge kaantega. (Mina sain viis n-ö supipurgitäit.)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar