teisipäev, 30. august 2022

Omatehtud tomatiketšup




Hoidiste tegemise kõrgaeg on käes ja seekord jõudis järg ketšupi kätte. Taas pean ennast kordama, et tavalist ketšupit pole ma juba aastaid poest ostnud. Omatehtud ketšupit on hea kasutada nii pitsal, paja- ja panniroogades kui ka tavalise kastmena.

Võib teha puhta tomatiketšupi või lisada hulka õuna või kõrvitsat. Tumedama punasema värvuse saab, kui lisada kontsentreeritud tomatipastat, tomatipüreed ehk passata't, peotäis kirsse või mureleid ja kasutada pruuni suhkrut, lisada melassi. Üldse võib lisandeid ja maitseaineid vabalt oma maitse järgi panna - selles suhtes on tore ketšupit ise valmistada.

Ketšupi tegemine vajab natuke kannatust ja aega, kuid ketšupit ei pea ühe jutiga valmis tegema ja tulemus tasub ennast kuhjaga ära. Tomateid ei pea tingimata koorima, aga mina olen ikka koorinud, sest ega koored päriselt ära lahustu. Üks võimalus on ka tomateid mitte koorida ja pärast segu püreestamist see läbi sõela kurnata. Niiviisi ei tule ka seemneid ketšupisse.

Praeguse tulemuseni olen jõudnud mitmeid retsepte kokku pannes. Lähtepunktiks on Jamie Oliveri retsept, mille võtsin aluseks ka tomatite tegemisel omas mahlas. Veel on olnud abiks retseptiraamat "Hoidistaja ABC" (autor Laine Remmelgas). Iga kord on tulnud ketšup natuke erinev, sest olen teinud kogu aeg tunnetuse järgi, aga tänavuse retsepti panin kirja.

2 kg tomateid (tiheda viljalihaga)
500 g passata't ehk tomatipüreed
3 suurt sibulat
3 suurt küüslauguküünt
2 keskmise suurusega paprikat
1,5 sl jämedat meresoola
2,5 sl tumedat muscovado suhkrut
1 sl paprikapulbrit
1 tl sinepipulbrit
näpuotsatäis kaneeli
näpuotsatäis punast pipart

1. Koori tomatid. Selleks lõika tomatitele naha sisse rist ja kuumuta neid paar minutit kuumas vees, kuni koor hakkab lahti lööma. Siis tõsta tomatid jahtuma ja koori. Kasuta kooritud tomatite jaoks eraldi kaussi, mitte potti, kus segu keetma hakkad.
2. Puhasta ja viiluta sibulad ja paprikad ning puhasta ja haki peeneks küüslauk.
3. Kalla tomatitest välja nõrgunud mahl suurde potti ja kuumuta selles umbes viis minutit sibulaid, küüslauku ja paprikat.
4. Lisa tomatipüree ja tükeldatud tomatid. Alustuseks lisa 1 sl soola ja 2 sl suhkrut, sest neid saab vajadusel alati juurde panna. Lase segul väiksel kuumusel vähemalt pool tunnikest podiseda, kuni kõik ained on pehmed. Siis lase segul jahtuda.
5. Püreesta segu köögikombainis või kannmikseris ja kuumuta see uuesti potis keemiseni. Siis keera kuumus väikeseks ja lase ketšupil veel vähemalt 20 minutit podiseda. Sel ajal lisa ülejäänud maitseained ja tee lõplik maitsestamine.
6. Pane ketšup kuumalt pudelitesse ja purkidesse ning sulge kaantega.

NB Hea on planeerida nii, et keedad tomatisegu valmis õhtul ja jätkad ketšupitegu järgmisel päeval, või teed tomatisegu jahtumise ajal (tunnike või paar) muid toimetusi, sest päris kuuma segu ei ole tore püreestada.
Ketšupi valmistamisel võib kasutada soovi korral veel näiteks sutsu punase veini äädikat, maitseainetest musta või valget pipart, tilliseemneid, koriandiseemneid või jahvatatud koriandrit, ingverit, nelki jne.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar