kolmapäev, 26. jaanuar 2022

Kõrvitsa-kohupiimakook




Kui kõrvitsa juba lahti lõikasin, pidin ikka kooki ka tegema. Kuna kohupiim oli olemas, tegingi kõrvitsa-kohupiimakoogi. Retsept on pärit perenaine.ee-st, kuid loomulikult ei saanud ma läbi retsepti muutmata. Lisaks nippe-näppe muutmisele oli suhkru kogus minu jaoks liiga suur, ka kohupiima kogust vähendasin ja koogi küpsetasin suuremas 26 cm läbimõõduga vormis. Kook tuli maheda maitsega ja hõrk - kadus nii kui niuhti!

Põhi:

100 g võid, toasooja
2 sl suhkrut
1 muna
90 g nisujahu
90 g kaerajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

300 g kohupiima
300 g kõrvitsapüreed
3 muna
3 sl jahu
1-1,5 dl suhkrut
0,5 tl vanillikaunapastat või 1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl kaneeli

1. Põhja jaoks vahusta toasoe või suhkruga, sega juurde muna ja ülejäänud ained. Tainas tuleb üsna "märg" ja mina segasin selle kokku suure kahvliga. Siis vajutasin taina kokku, panin toidukilesse ja külmkappi. (Kui ei pane, peab taina koogipõhjale vajutama käega.)
2. Täidise jaoks eralda munakollased -valgetest. Vahusta munakollased suhkruga, sega juurde kohupiim ja kõrvitsapüree ning ülejäänud ained.
3. Võta tainas külmast ja rulli jahuga ülepuistatud küpsetuspaberil õhukeseks, nii et vormi tõstes jääksid kõrged servad. Ka rullimisel kasuta jahu! Kalla täidis koogipõhjale. Mina küpsetasin kooki gaasiahjus 190 kraadi juures umbes 55 minutit.
Enne lahti lõikamist lase koogil jahtuda.

NB Kõrvitsapüree tegemiseks on hea kõrvitsatükid pehmeks hautada aurutuspotis, milles on aukudega sõel. Selleks kulub umbes pool tundi. Siis tambi kõrvits püreeks või püreesta see köögikombainis.

Kui on ilusa oranži värviga kõrvits,
tuleb kook lisaks hõrgule maitsele ka lummava värviga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar