teisipäev, 24. august 2021

Boršipõhi


No see on vast üks populaarsemaid hoidiseid, kui mitte kõige populaarsem. Ning eestikeelses internetiruumis on ringlemas üsna sarnased retseptid ja ega minu omagi palju erine. Kuid siiski uurisin sedakorda natuke, milline siis see õige ukraina borš on, ja tegin mõne täienduse.
Ainete kogused on taas juhindumiseks, sest ega neist ju päris täpselt kinni pidada saa. Maitsestamine oleneb toorainest ja soola-suhkru lisamisega võiks alustada ettevaatlikult. Näiteks sel korral ostsin kõik eestimaise toodangu ja peedid-porgandid-kapsad olid nõnda magusad, et vaatamata suhkrukoguse vähendamisele tuli supp üsna magusapoolne. Samuti kasutasin seekord tavalise äädika asemel mahedamat õunaäädikat - see vahetus mulle meeldis - ja soola asemel osaliselt kontsentreeritud veisepuljongit ehk fond'i. Peale põhiainete (kapsas, porgand, peet, tomat, sibul), võib täiendada suppi oma maitse järgi küüslaugu, paprika ja/või juurselleriga. Ning kergema vastupanu teed minnes võib asendada tomatid tomatipüree ehk passata'ga, mida panna siis tomatikogusest poole vähem.
Kui nii suurt kogust teha ei soovi, on hea ainete koguseid poole võrra vähendada.

2-3 kg kapsast
1 kg porgandit
1 kg peeti
1 kg tomatit (või 500 g passata't)
1 kg sibulat
6-7 küüslauguküünt, soovi korral
1 suur või 2 väiksemat punast paprikat, soovi korral
3 dl õli (nii palju, et poti põhi oleks kaetud)
1,5-2 dl suhkrut
4 sl jämedat soola (mina: asendasin osaliselt veise-fond'iga)
5-7 loorberilehte
20 tera ringis musta pipart
2-3 sl 30% äädikat (mina: 5sl õunaäädikat)

1. Koori tomatid (õpetus siin) ja tükelda jämedalt. Viiluta sibulad, haki jämedalt küüslauguküüned, kui neid kasutad, riivi jämedalt porgandid ja peedid, viiluta peenemalt paprika, kui seda kasutad, ja haki kapsas.
2. Aja suure poti (ca 10 l) põhjas õli kuumaks ja keera tuli väiksemaks. Kuumuta õlis sibulad ja küüslauk läbi, siis lisa porgand, peet ja paprika, sega ja kuumuta umbes 5 minutit. Lisa kapsas ja maitseained peale äädika ning kuumuta kaane all umbes 15 minutit. NB Ole soola ja suhkruga alguses ettevaatlik, alati saab juurde panna.
3. Lõpuks lisa tomatid ja kuumuta segu kaane all vaikselt podisedes vähemalt 20 minutit. Lisa äädikas, alustades jällegi kohe mitte täiskogusest. Maitsesta supipõhi lõplikult ja pane kuumalt purkidesse.

Sellest kogusest tuleb 10-11 purki suppi.

2 kapsapead kaalus 2,6 kg ja
osa porgandeid olid toredad punased.
Võimalusel kasutan alati ploomtomateid,
mis on tavalistest paksema viljalihaga.

Nõukaajast säilinud suur pott kulub jätkuvalt marjaks ära.

Kõik ained on potis ja nagu näha, on kogus päris korralik,
sestap on suures potis hea lahe aineid segada.
Kaane all hautades ei aura mahlad ära.

Minul tuli sedakorda supipõhja 10 purki ja
pisut jäi üle, et kohe suppi mekkida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar