esmaspäev, 26. juuli 2021

Tikrimoosid


Tänavu suure kuivusega pidin tikrid juba peaaegu pooltoorelt ära korjama, sest kippusid varisema, ja eks nad siis moosiks said. Aga tikritele tahaks ikka midagi lisaks panna, et moos saaks huvitavam. Nii jagan oma katsetusi, mis minu ja teiste pereliikmete meelest õnnestusid päris hästi.
Aprikoosi kasutan üsna tihti moosi paksendamiseks ja kui juhtub midagi muud käepärast olema, nagu praegusel juhul natuke naabri antud vaarikaid, siis lähevad needki käiku.
Kogused on orientiiriks, aga seekord panin need enda jaoks päris täpselt kirja.

1. variant punaste tikritega

Moos tuli paks nagu tarretis ja sobib see ilmselt nii pannkoogi kui ka saia peale
või ka mõne liharoa või kõva juustu kõrvaseks.

700 g punaseid tikreid
150 g vaarikaid
200 g aprikoose, puhastatult
700 g suhkrut
0,5 tl vanillikaunaekstrakti või -essentsi

Purusta marjad köögikombainis, pane paksu põhjaga potti ja sega juurde suhkur. Lase moos keskmisel kuumusel keema tõusta. Siis keera kuumus väikeseks ja lase moosil kuni tund vaikselt podiseda. Vahepeal korja ka pealt vaht ära.
Ning siis polegi muud, kui moos kuumalt purkidesse panna ja korralikult kaantega sulgeda.

2. variant valgete tikritega

Valmis moosi maitse meenutab astelpaju ja
sobib see muu hulgas hästi näiteks Pavlova koogile.

1 kg valgeid tikreid
1 kg aprikoose, puhastatult
1,4 kg suhkrut
poole apelsini riivitud koor

Purusta ained köögikombainis ja sega potis suhkruga. Lase moosil keskmisel kuumusel aeglaselt keema tõusta, siis keera kuumus väikeseks. Riivi juurde apelsini koor ja lase moosil kuni tund vaikselt podiseda. Vahepeal korja ka pealt vaht ära.
Lõpuks pane moos kuumalt purkidesse ja sulge need korralikult kaantega.

Hääd katsetamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar