kolmapäev, 17. veebruar 2021

 Täistera-vormisai



Üks variant maitsvast ja lihtsast täisterasaiast ning allikas on taas JennyCanCook. Valmistamist saab vaadata viidatud videost. Ega oskagi rohkem lisada, kui et korduvalt järgi proovitud retsept ja sai on õnnestunud iga kord.

2 tassi ehk 480 ml täistera-nisujahu
0,5 tassi ehk 120 ml tavalist nisujahu
2 tl ehk 6 g kuivpärmi
2 sl suhkrut (mina panin 1 sl)
1 tl soola

1 tass ehk 240 ml leiget piima
2 sl toiduõli
1 muna, hea oleks toasoe

1. Sega ühes kausis kuivained ja teises vedelad (piim, õli, muna).
2. Kui on olemas taignasegaja-mikser, siis kasuta seda. Mina kasutan tavalist taignakonksudega käsimikserit. Pane mikser tööle ja kalla vedelad ained tasapisi jahusegusse. Mikserda tainast mõni minut, kuni see muutub ühtlaselt siledaks, kuid see on ikka üsna kleepuv.
3. Kalla tainas jahuga kaetud tööpinnale ja hakka seda kokku voltima, keerates seda iga kokkukeeramise järel. Tee seda umbes 50 korda, kuni tainas moodustab kena elastse palli, mis ei kleepu käte külge. Jäta tainapall 10 minutiks köögirätiku alla seisma.
4. Nüüd vajuta tainas kätega lamedaks ristkülikuks ja rulli lühemast otsast kokku. Keera see nii, et ühenduskoht jääb allapoole ja keera ka otsad allapoole, nii et need jääksid siledad. Tõsta sai küpsetusvormi (minu vorm on 1,5 l), kata rätiku või kilega ja pane sooja kohta (u 30-40 kraadi juurde) 35 minutiks kerkima. Kui ei taha nii kiiresti kerkida, siis ära kiirusta ja lase sel kerkida kauem.
5. Soojenda ahi 200 kraadi peale ja küpseta saia 30 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks. Umbes poole küpsetamise peal võid katta saia fooliumiga, kui see kipub liialt pruunistuma. Lase saial vormis natuke jahtuda, siis saad selle sealt kenasti välja kummutada.

Kord jagasin taina kolmeks ja
küpsetasin saiad pooleliitristes fooliumvormides.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar