reede, 24. mai 2019

Rabarberi-beseekook




Rabarberihooaeg on käes ja pole midagi paremat, kui üks magushapu suutäis. Praegu on rabarber iseäranis hõrk ja toidu valmistamisel pole seda vaja kooridagi. Siin on üks mõnus beseekattega kook, mida olen valmistanud juba aastaid. Idee siit. Retsept meeldib veel sellegipärast, et kõik ained saavad kenasti kasutatud ega jää mingit tobedat üksikut munakollast või -valget üle.



Põhi:

150 g jahu
100 g võid
1 sl suhkrut
1 munakollane
1-2 sl külma vett

Täidis:

2 keskmise suurusega rabarberivart
1 sl suhkrut
sorts vett
1 tl tärklist
1 munakollane
jahvatatud kaneeli, soovi korral

Kate:

2 munavalget
90 g suhkrut

1. Põhja jaoks sega jahu, või ja suhkur köögikombainis puruseguks. Aga seda võib teha ka näppude abil. Kalla purusegu kaussi, lisa munakollane (säilita valge eraldi kausis) ja vesi ning sõtku kõik ühtlaseks tainaks. Pane tainas toidukilesse keeratult vähemalt pooleks tunniks külma.
2. Haki rabarberivarred väikesteks tükkideks ja pane koos suhkru ning sortsu veega (et vältida kõrbemist) potti. Lase segul keema tõusta, siis keera kuumus väikeseks ja kuumuta segu umbes viis minutit, kuni rabarber pehmeneb. Jäta segu jahtuma.
3. Rulli tainas õhukeseks, nii et see katab umbes 22 cm läbimõõduga vormi põhja ja servad jäävad kõrgemad. Torgi põhi kahviga läbi, et see ei tõuseks küpsemisel kummi, ja kata kõrgemad servad fooliumiga. Küpseta põhja umbes 200 kraadi juures 15 minutit ja võta ahjust välja.
4. Sega jahtunud rabarberisegule hulka tärklis ja munakollane (jällegi munavalge teise kaussi), määri segu ühtlaselt eelküpsetatud põhjale ja puista sellele jahvatatud kaneeli.
5. Nüüd vahusta säilitatud munavalged mikseriga kergeks vahuks ja siis hakka vahustamist jätkates lisama tasapisi suhkrut. Lõpeta vahustamine, kui suhkur on täielikult lahustunud (vahtu näpuotste vahel hõõrudes pole terasid tunda). Jaota munavalgevaht ühtlaselt rabarberisegule ja küpseta kooki umbes 180 kraadi juures 20 minutit, kuni kate omandab kergelt pruunika jume.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar