neljapäev, 11. detsember 2025

Melonikeeks




Oli üks suur küps melon ja kuna niisama seda süüa ei tahtnud, siis otsisin, kas sellest saaks teha mingi hea magustoidu. Ning sattusin meloniga tehtud keeksile. Tundus natuke kummastav, aga sai ära proovitud. Tuli üllatavalt maitsev ja mõnusalt mahlane ning praegusele aastaajale sobivalt jõululine. Maitses nii meie pere maimikule kui ka vanematele. Mõnus amps tee või kohvi juurde või hommikuseks suutäieks.
Retsept, millest lähtusin, SIIN. Õnneks lugesin kommentaare ja tegin retsepti ka mõne paranduse. Päris tervet melonit keeksi ei läinud, nii et paras alguses natuke seda niisama süüa ja ülejääk küpsetisse panna. Melon võiks olla hästi küps. Kindlasti läheb see keeks kordamisele.
Taina jagasin kolme umbes 10 X 20 cm vormi.

Kuna pole jõudnud veel ainete koguseid teisendada, siis 1 tass = 240 ml, kuid meil vastavad mõõdunõud täiesti saadaval, näiteks kaupluses Apelsin.


3 tassi nisujahu (mina panin 2 tassi tavalist ja 1 tassi täisterajahu)
1,5 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl soola
1 tl söögisoodat
1 tl küpsetuspulbrit
3/4 tassi suhkrut (mina kasutasin kuldset)
3 suurt muna
0,5 tassi õli (nt päevalille)
2 tl vanilliekstrakti
2 tassi melonipüreed
pähkleid, rosinaid, seemneid, soovi korral

1. Puhasta ja tükelda melon ning püreeri ühtaseks massiks.
2. Vahusta munad suhkruga ja sega juurde õli, vanilliekstrakt ja püreestatud melon.
3. Sega juurde kõik ülejäänud ained ning lisa tainasse soovi korral pähkleid, rosinaid või seemneid.
4. Jaga tainas kahte või kolme küpsetusvormi ja küpseta keekse 170/180 C juures 
umbes tund, kuni keeksi torgatud hambatikk jääb puhtaks.
Lase keeksil enne lahti lõikamist jahtuda.


Kahele keeksile lisasin Kreeka pähkleid ja
puistasin peale seesamiseemneid.

Üks keeks sai lisandiks rosnad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar