esmaspäev, 17. november 2025

Mustikakook mandlitäidisega




Sügavkülma tuleb aeg-ajalt tühjemaks saada ja kuna karbid mustikatega jäid alatasa ette ja neid tuli kogu aeg ümber tõsta, siis otsustasin vormistada nad koogiks. Ning kuna kook tuli imehea, siis otsustasin ka retsepti kähku kirja panna.
Inspiratsiooni ammutasin interneti avarustest ja koogi küpsetasin 24 cm läbimõõduga vormis, aga sobiks ilmselt ka 26 cm vorm. Samuti edaspidi katsetan seda kooki kindlasti ka kirssidega.

NB Kuna mustikakiht on koogi ahjust väljudes veel üsna vedel, siis tuleb lasta koogil enne lahti lõikamist korralikult jahtuda. Veel parem on küpsetada see söömisele eelmisel päeval.
Maisijahu võib asendada kartulitärklisega, aga kuigi ma pole eriline maisijahu fänn, siis mõnikord on see kartulitärklisest etem.

Põhi:

165 g nisujahu
25 g mandlijahu
120 g võid
näpuotsatäis soola
1 sl suhkrut
1 muna, keskmise suurusega

Täidis ja kate:

2 muna
1 dl suhkrut
1 dl piima
100 g mandlijahu
2 sl nisujahu
1 tl vanilliekstrakti
3-4 tilka mõrumandliessentsi
näpuotsatäis soola

300 g mustikaid (võib külmutatud, nagu kasutasin)
0,5-1 sl maisijahu


1. Põhja jaoks näpi või jahuga puruseguks, lisa ülejäänud ained ja sõtku kõik ühtlaseks tainaks. Rulli tainas (küpsetuspaberil) õhukeseks ja nii suureks, et vormis jääksid kõrgemad servad. Tõsta rullitud tainas koos küpsetuspaberiga vormi ja pane täidise valmistamise ajaks külma.
2. Täidise jaoks vahusta munad kergelt suhkruga ja sega juurde ülejäänud ained. Sega eraldi kausis mustikad maisijahuga, nii et marjad oleksid korralikult kaetud.
3. Kalla täidis koogipõhjale ja määri ühtlaselt laiali. Siis tõsta täidisele ühtlane kiht mustikaid.
4. Küpseta kooki 200 C kraadi juures 35 minutit. Pöördõhuga vast 180/190 kraadi juures. Taas - tunne oma ahju.
Lase koogil enne selle lahti lõikamist korralikult jahtuda!


Ahjust välja võttes oli mustikakiht nõnda vedel,
et oli tunne, et saab kooki kisselliga.

Kuid pärast korralikku jahtumist võib kooki
isegi näpu vahelt süüa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar