kolmapäev, 4. august 2021

Sealiha apelsinikastmes





Ilmad on muutunud veidi jahedamaks ja grillimisele vahelduseks võib taas toas pliidi ääres toimetada. Ise söön sealiha küll vähe, kuid kuna see tooraine on siiski väga populaarne, siis sai üks ammune retsept meelde tuletatud. Selle roa peategelane on kahtlemata kaste, mida on rohkelt, kuid mis suisa kaob taldrikult. Lisandiks sobib näiteks riis või ka täiesti tavaline keedukartul ning lihtne porgandisalat.

500-600 g sealiha (nt karbonaadi või kaelakarbonaadi)
soola ja musta pipart maitsestamiseks
õli praadimiseks

1 suurema apelsini mahl (u 1 dl)
poole apelsini koor, riivitult
1 oks rosmariini või 0,5 tl kuivatatud rosmariini
2 dl piima või rõõska koort
2 dl puljongit (võib teha nt kanapuljongipulbrist)
1,5 sl jahu
valget või musta pipart, maitse järgi
soola, vajadusel
100 g riivjuustu


1. Lõika liha umbes 1 cm paksusteks või natuke paksemateks lõikudeks ning maitsesta soola ja pipraga. Pruunista lihalõigud pannil kergelt õlis, tõsta küpsetusvormi, riivi peale apelsinikoor ja lisa rosmariin.
2. Kastme jaoks aja potis puljong keema. Teises nõus sega omavahel kõik ülejäänud ained ja lisa puljongile. Kuumuta kastet segades, kuni see pakseneb. Maitsesta kaste pipra ja vajadusel soolaga.
3. Kalla kaste lihalõikudele, riputa juust peale ja küpseta liha ahjus umbes 200 kraadi juures 10-15 minutit.

NB Sel ajal, kui liha on ahjus ja pärast ahjust välja tulemist natuke jahtub, jõuad keeta riisi ja valmistada salati.

Liha on praetud, apelsinikoor peale riivitud ja rosmariin lisatud.
Kasutasin tavalist karbonaadi, aga kaelaliha on kindlasti mahlasem.

Kaste on lihale kallatud ja riivjuust peale riputatud.
Kastmes kasutasin vahukoort.

Ongi sealiha apelsinikastmes ahjust väljas.

Liha apelsinikastmes serveerisin riisi ja porgandi-oasalatiga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar