teisipäev, 23. veebruar 2021

Schwarzwaldi tort



Schwarzwaldi tort oli mul päris tükk aega tehtavate tööde nimekirjas ja nüüd lõpuks on see tehtud. Valitud variandist tort tuli päris suur kolmekihiline ja põhja jäi ülegi, sest ette nähtud 28 cm läbimõõduga vormi asemel küpsetasin selle 26 cm vormis. Kuid ülejäägist tegin moodsa aja nii-öelda lahti võetud tordi.
Kirsi- ja immutuskomponendi kohta ma midagi täpset ei anna, sest seda võib valida oma äranägemise järgi: (1) lihtsalt hakkida kompotikirsse põhjakihtide vahele ja immutada kihid kompotivedelikuga, (2) keeta kompotist kissell ja panna seda põhjakihtide vahele ja immutada kihid kirsilikööri või -viinaga, või (3) kasutada värskeid või külmutatud kirsse, mis keeta vähese vee ja suhkruga kisselliks. Mina kasutasin viimast varianti, sest sügavkülmas peavad mul kirsid ikka olema, ja kirsse kulus umbes 400 g.
Immutusvedelikust vast siiski nii palju, et selle tordi puhul ei tasu alkoholi karta - see sobib imehästi!
Seega, tort maitses nii mulle kui ka kogu sünnipäevaseltskonnale ja kindlasti kordan seda veel. Väiksema põhja jaoks, mille võiks küpsetada 22-24 cm läbimõõduga vormis, tegin teisenduse.

Põhi:

5 muna                          3 muna
300 g suhkrut                180 g suhkrut    
250 g jahu                     150 g jahu
120 ml kakaopulbrit      70 ml kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit       1,2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola        näpuotsatäis soola
120 ml toiduõli              70 ml toiduõli
2 tl vanilliessentsi         1,2 tl vanilliessentsi
240 ml leiget piima       145 ml leiget piima

Immutuseks:

kirsilikööri/kirsiviina, kompotivedelikku või lihtsalt suhkrusiirupit

Täidis ja kate:

500 või 300 ml vahukoort ning oma maitse järgi suhkrut ja vanilliessentsi
kompotikirsse või vähese vedelikuga kisselliks keedetud (kompoti)kirsse
kaunistuseks šokolaadilaaste või riivitud šokolaadi (70%) ja soovi korral kirsse

1. Mikserda munad ja suhkur heledaks vahuks. Lisa sellele õli ja vanilliessents ning sega kergelt läbi.
2. Sõelu jahu, kakaopulber, küpsetuspulber ja sool läbi sõela eraldi kaussi ja sega veel kord kergelt läbi. Siis sega kuivained kolmes jaos munavahu hulka. Seda on kõige parem teha vispliga.
3. Viimasena sega taina hulka leige piim.
4. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja koputa vormi paar korda, et tainas jaotuks ühtlaselt. Küpseta tordipõhja elektriahjus 180 kraadi/ gaasiahjus 200 kraadi juures 40-50 minutit, kuni põhja torgatud tikk jääb puhtaks. Lase põhjal täielikult jahtuda.
5. Lõika tordipõhi kolmeks kihiks ja immuta kihid soovi järgi likööri või muu vedelikuga. Kata esimene kiht vahukoorega ja puista sellele kompotikirsse või pane kirsikisselli. Soovi korral jäta natuke kirsse kaunistamiseks. Korda sama teise kihiga ja kolmas kiht kata vahukoorega, samuti tordi küljed, ja kaunista tort oma äranägemise järgi kirsside ja šokolaadiga.

NB Põhja võib valmis küpsetada juba eelmisel päeval.
Kui kasutad kihtide vahel kirsikisselli, siis määri vahukoort keskele üsna õhukeselt ja äärtesse paksemalt, sest nii jääb kissell korralikult paigale.
Kisselli keetmiseks võta nii palju külma vedelikku, et kirsid oleksid kaetud, sega sellesse teelusikatäis tärklist ja kuumuta segu potis kuni keema tõusmiseni. Siis lase kissellil jahtuda kas kaane all või aeg-ajalt segades, et ei tekiks kilet peale.

Mina kasutasin kihtide immutamiseks Remedia kirsilikööri.
Likööri võib ka kompotivedeliku või lihtsalt kirsimahlaga lahjendada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar