neljapäev, 30. mai 2019

Spinatipirukas




Juba mõnda aega on kasvuhoonest värsket spinatit saada ja seega üks mahlase spinatipiruka retsept. Peekoni võib vabalt välja jätta ja nii saab sama hea lihata piruka. Põhi on kohupiima-muretainast, aga selle asemel võib kasutada ka tavalist muretainast. Koostisaineid on päris palju, kuid tulemus tasub ennast ära! Vaja läheb u 26 cm läbimõõduga vormi.

Põhi:

150 g võid, toatemperatuuril
150 g kohupiima (kuivemat sorti)
150 g nisujahu
1 väike muna või ainult munakollane
0,5 tl soola
0,5 tl suhkrut, soovi korral

Kate:

200-250 g värsket spinatit, jämedalt hakitult
2 keskmise suurusega sibulat, jämedalt hakitult
1 küüslauguküüs, peeneks hakitult
150 g suitsupeekonit, tükeldatult
3 muna
200 g ricotta-kohupiima või kodujuustu
200 ml kohvikoort
50 g kõva juustu (Parmesan, Forte, Cheddar vm), riivitult
150 g mingit tavalist juustu, riivitult
soola
jahvatatud musta pipart
riivitud muskaatpähklit
suhkrut
vajadusel õli praadimiseks

1. Mina teen põhja mugava inimese meetodil. Selleks pehmendan tükeldatud või mikrolaineahjus (umbes 50 sekundit). Siis hõõrun või munaga vahule, lisan soola ja suhkru, kohupiima ja jahu ning sõtkun ühtlaseks tainaks. Tainapalli panen kilesse ja vähemalt pooleks tunniks külma.
2. Katte jaoks kuumuta sügavam pann, keera kuumus väiksemaks ja prae peekonitükid kergelt läbi (vajadusel lisa sutsuke õli). Lisa pannile sibul ja küüslauk ning kuumuta neid segades veel umbes viis minutit. Lõpuks lisa spinat ja kuumuta segades, kuni spinat närbub. Maitsesta spinatisegu soola, musta pipra, näpuotsatäie suhkru ja riivitud muskaatpähkliga. Jäta segu jahtuma.
Kui peekonit ei kasuta, kuumuta pannil õli ja alusta sibulast-küüslaugust.
3. Klopi kausis munad lahti ning sega juurde kohupiim, kohvikoor ja riivitud kõva juust. Nüüd sega juurde veidi jahtunud spinatisegu. Kontrolli segu maitset.
4. Rulli tainas õhukeseks ja kata sellega u 25-26 cm vormi põhi, nii et ääred jäävad kõrged. Vala kate põhjale ja küpseta pirukat umbes 200 kraadi juures 20 minutit. Siis võta pirukas ahjust välja, puista sellele riivjuustu ja küpseta veel umbes 40 minutit, kuni see muutub pealt kuldselt pruuniks.
5. Enne lahti lõikamist lase pirukal natuke jahtuda.

NB Mulle meeldib tainast rullida küpsetuspaberi peal ja see siis koos paberiga vormi tõsta. Riputa küpsetuspaberile ja ka tainale natuke jahu, siis läheb rullimine ladusamalt. Ning taina võib juba päev-paar varem valmis teha.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar