kolmapäev, 3. aprill 2019

Kõrvitsakook



Lammutasin ühe suurema kõrvitsa laiali ja seda jagus päris mitmeks roaks. Ühena otsustasin teha kõrvitsakooki. Aga kuna leitud retseptidest ei meelitanud ükski, otsustasin midagi välja nuputada. Soovisin, et koogi täidis saaks kreemjas ja kuna olen ennegi kasutanud kookides magustamata kondenspiima, siis otsustasingi kasutada seda. Täidis tuli üsna vedel ja oli oht, et see ei tardugi küpsedes, kuid tulemus tuli siiski just niisugune, nagu ootasin. Täidis oli tõesti mõnusalt kreemjas ja meenutas natuke pudingit. Lisasin sinna ka väikese peotäie tšiiaseemneid. See kook läheb mul tulevikus kindlasti kordamisele. Muretaina retsepti autor on Paul Hollywood.
Koogi tegin 26 cm läbimõõduga vormis.

Muretainas:

165 g nisujahu
25 g mandlijahu
120 g võid
näpuotsatäis soola
1 sl suhkrut
1 keskmise suurusega muna

Sega kausis omavahel kuivained, tükelda sinna sisse külm või ja näpi see jahusega läbi, nii et tekib ühtlane puru. Lisa sinna sisse muna ja sõtku segu tainaks. Pane tainas toidukilesse ja vähemalt pooleks tunniks külma.

Täidis:
4-5 suurt muna (mina kasutasin: 2 kanamuna, 2 kalkunimuna)
150 g suhkrut
1 tl vanillikaunapastat või 2 tl vanillisuhkrut
1 purk (320 g) magustamata kondenspiima
400 g kõrvitsapüreed
4 sl nisujahu, väikese kuhjaga
tšiiaseemneid, soovi korral

1. Rulli tainas õhukeseks ja kata sellega küpsetuspaberiga vooderdatud vormi põhi, nii et jääksid kõrgemad servad. Kui on lahtikäiv vorm, vooderda see veel väljastpoolt fooliumiga juhuks, kui täidis peaks lekkima.
2. Täidiseks vahusta kausis munad suhkruga, lisa vanill ja nisujahu, siis kõrvitsapüree ja magustamata kondenspiim ning tšiiaseemned.
3. Vala täidis koogipõhjale ja küpseta kooki ahjus 180 (pöördõhuga 160) kraadi juures tund kuni tund ja veerand, kuni vormi väristades tundub täidis tahkunud.
4. Enne lahtilõikamist lase koogil jahtuda.

NB Kui koogipõhi on terve ja servad piisavalt kõrged, ei tohiks täidis lekkida, kuid ettevaatus pole kunagi liiast.
Kõrvitsapüreeks tükelda kõrvits kuubikuteks ja pane ühe kihina küpsetusplaadile ning küpseta neid ahjus umbes 200 kraadi juures 20-25 minutit, kuni kahvliga katsudes tunduvad tükid pehmed. Lase kõrvitsal natuke jahtuda ja püreeri köögikombainis. Vajadusel lisa natuke vett. Seda püreed saab edukalt ka sügavkülmas säilitada ja siis vajadusel tarbida.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar